«НЕБЕСНИЙ ФОТОГРАФ», Ковель🇺🇦

24 березня – 24 квітня 2023

Попри постійну небезпеку своєму життю, обстріли, надважкі умови, Максим не залишив свого призначення — документувати, фіксувати. Робити миттєве — сталим. Навіть під час виконання бойових завдань.

Після закінчення війни Максим найбільше хотів організувати персональну фотовиставку воєнного фото за весь час свого перебування на військовій службі. Про цю фотовиставку він говорив багатьом людям впродовж усієї своєї військової служби. Часто між рядками давав зрозуміти, що це ідея, до якої в нього по-справжньому горить душа. А часто говорив речі, ніби пророкуючи її відкриття вже після своєї смерті. Так, Олі Сатіній, його подрузі, фотографині, восени він сказав, що в разі, якщо його не стане, в Ковелі точно буде його виставка. Тоді ми заборонили йому навіть думати в такому напрямку. Але те, що йому було важливо, щоб ця фотовиставка відбулася навіть після його смерті — це факт.

Його давню мрію здійснили рідні. Перша фотовиставка його воєнних робіт відбулася у його рідному місті Ковелі, у Галереї Мистецтв, впродовж 24 березня – 24 квітня 2023 року. На відкритті, 24 березня, ведучою була працівниця Галереї мистецтв, пані Василина. На заході виступали: мер міста Ковель, Ігор Чайка, дівчина Максима, Марія Лукашук, подруги та колеги Максима: Анастасія Дворецька, Ольга Сатіна та подруги і однокурсниці: Інна Тернавська, Наталія Стаднік, Наталія Якименко.

На відкритті, 24 березня 2023 року, були присутні такі телеканали: ICTV, Суспільне. Луцьк.

Подія відкриття закінчилася відео з Максимом, яке створили друзі та рідні з його цивільного та військового життя.

За 4 днів до своєї смерті Максим надіслав коханій Марії на другу Віталію посилання на серію останніх своїх фото з Бахмута, написавши: «На всякий випадок)», ніби вже тоді відчуваючи, що його може не стати. Дівчина Максима зберегла усі посилання, які згодом використала у підготовці виставки.

Майже 2 місяці знадобилося Марії та друзям Максима, аби здійснити його мрію. Впродовж цього часу вони відбирали фото із кількох тисяч, давали назви, підписували, кадрували, технічно оформлювали підбирали папір, друк, робили пробний друк, створювали макети для банера, листівок, вносили безліч правок.

📌 Більше про організацію виставки можна побачити у Інстаграм коханої Максима @mlukashukkk.

На першій його фотовиставці у Ковелі представлена 141 робота трьох розмірів. Хронологічно роботи поділяються на ті, які були зроблені впродовж 2022 року, під час навчання, військового злагодження та впродовж січня 2023 року, коли Максим почав виконувати бойові завдання біля Бахмута.

Спершу він фотографував на звичайний телефон, і всі дивувалися високою якістю фото, а він лише усміхався та казав, що вся справа у правильній обробці. Але згодом все-таки придбав компактний, професійний фотоапарат, щоб могти робити фото у непростих умовах. Більшість представлених фоторобіт були зроблені на цей фотоапарат.

Також, незадовго до смерті, Максим купив планшет для більш зручної обробки фото, адже до цього всі фото він обробляв через невеликий екран телефона, бувши на навчанні, в окопах, в бліндажах, чи навіть під постійними обстрілами.

Як відомо, хороше мистецтво – це те мистецтво, яке провокує мислення. Марія спільно фотографами та друзями Максима дали назву кожному із фото, аби кожна фоторобота несла свій сенс, аби кожен, хто буде дивитися на фото, задумався над його назвою та значенням. І, щоб вийшовши з галереї, у голові людини з’явилися ті запитання, які не виникали до нині.

Початок фотовиставки знайомить нас з основними фактами з біографії Максима та його цивільними роботами. До війни Максим активно працював фотографом у Ковелі та у Волинській області. Спеціалізувався на весільному фото та “Love story”. Найбільше любив ловити справжні та невимушені емоції від взаємодії двох людей.

Початок виставки також знайомить нас з довоєнними роботами Максима, аби відвідувачі змогли відчути еволюцію шляху Максима від весільної та „love story” зйомки, на якій він спеціалізувався до воєнної фотографії.

На перших фото зображені побратими Максима, з якими він починав свій військовий шлях. Також тут можна побачити кадри з навчань, тактики, стрільб, військового злагодження.

Наступна стіна присвячена портретам побратимів Максима.

Далі можна спостерігати кадри з військового побуту та відносного відпочинку солдат. Також поряд рідні розмістили стіл з особистими речі Максима: цивільні та військові, аби кожен відвідувач зміг краще відчути і зрозуміти його.

Серед речей: шеврони з табору «Пластун», бейджики волонтера, значки із зображенням підтримки Євромайдану та Революції Гідності, значки з символікою партії «Національний корпус», членом якого він був, книга з підписом, яку востаннє подарувала кохана Марія, військовий одяг, його шеврони «Фотограф» та шеврони логотипом його підрозділу та батальйону.

На наступній стіні можна побачити, як Максим зі своїм підрозділом святкував Новий 2023 рік, у досить специфічних умовах.

Натомість крокуючи далі, можна помітити, що фото стають все темнішими, і темнішими, все важчими, і важчими. На кінець простежується тенденція, що людей на фото стає все менше, а руйнації і смерті – все більше.

Але попри весь біль та розпач закінчується фотовиставка роботою, де зображений маленький песик, із назвою «Життя».

Організацією виставки в Ковелі займалися дівчина Максима Марія Лукашук, мама, Ірина Миколаївна, його друзі: Анастасія Дворецька, Ольга Сатіна, Дмитро Шуляк, Віталій Волков та працівники галереї пані Василина та Надія.

На виставку у Ковелі також завітали друзі, знайомі, однокласники, вчителі, клієнти, знайомі Максима та просто небайдужі люди не тільки з Ковеля, а й з усієї області.

Також регулярно організовувалися екскурсії для учнів шкіл та студентів училищ та технікумів.

Після відкриття щодня до галереї приходили все нові і нові відвідувачі.

Регулярно проводилися екскурсії для шкіл і інших навчальних закладів Ковеля та ближніх міст.

За словами пані Василини, працівниці галереї, за весь її досвід роботи вона не бачила таку велику кількість людей впродовж цілого місяця, як на виставці «Небесний Фотограф».

Це ті слова, заради яких Марія, мама та друзі Максима та працювали всі ці місяці.

Вони вірять, що ці слова чув і Максим, яким вони неймовірно пишаються!


💬 Частина відгуків про фотовиставку та слів вдячності, які отримала дівчина Максима, Марія

📌Весь шлях підготовки фотовиставки, від вибору фото та друку до дня відкриття, можна переглянути у інстаграм Марії @mlukashukkk


На кінці виставки розміщений стіл, присвячений листівкам, на яких зображено усі представлені на фотовиставці роботи скринька для благодійного збору коштів та книга відгуків та вражень, де кожен може написати подяку Максиму та його рідним.

Благодійний мерч – усі фотороботи та листівки, наліпки, магніти, худі та футболки (без зображень облич військових) і до нині можна придбати як офлайн, так і онлайн. Частина коштів з продажу фоторобіт та листівок буде перерахована до благодійного фонду «Янголи Азову» @azovsangels.


Благодійність

В результаті фотовиставки у Ковелі, з 24 березня по 24 квітня 2023 року до благодійного фонду «Янголи Азову» вдалося перерахувати 80 000 грн💰


🎥 Відео з відкриття виставки «Небесний Фотограф»

Відеоогляд зали фотовиставки Максима Бурди «Небесний Фотограф», Ковель 23.04.2023
Фотовиставка Максима Бурди «Небесний Фотограф» у Ковелі 23.04.2023
Відкриття виставки воєнного фото Максима Бурди «Небесний Фотограф» 23.04.2023
Фотовиставка Максима Бурди «Небесний Фотограф» у Ковелі 14.05.2023

📺 Репортажі з відкриття

Репортаж 12 каналу 24.03.2023
ICTV для марафону новин 29.03.2023
Репортаж “Суспільного Луцьк” 29.03.2023

📌 Посилання на статті та репортажі з відкриття фотовиставки «НЕБЕСНИЙ ФОТОГРАФ» у Ковелі