«НЕБЕСНИЙ ФОТОГРАФ», Вальсроде

🕊 Паралельно з виставками Україною Марія та мама Максима готувати виставки і закордоном 🌍

31 серпня 2023 року роботи Максима побачила Німеччина! 🇩🇪

Відкриття виставки обраних фоторобіт Максима відбувається у німецькому місті Вальсроде.

⏳ Виставка діятиме до 29 вересня 2023 року!



📷 Фотографії з відкриття виставки «Небесний Фотограф»


Один фотограф – два світи

Відбулося відкриття фотовиставки з міста-партнера Ковеля.

Вальсроде. Жахлива війна в Україні, яка щодня стає причиною багатьох жертв, дедалі більше відходить на задній план у новинах. Страждання людей все ще зворушують та жахають, однак вони стали немов постійним супутником, якому вже не приділяють багато уваги. Однак місто Вальсроде повʼязує з Україною значно більше завдяки 20-річному партнерству з містом Ковелем та надзвичайно активній діяльності організації “Допомога дітям Ковеля/Волині”. З початку війни Вальсроде прийняло багато біженців з України, а організація відправила до Ковеля допомогу вартістю більше 300 тисяч євро.

Минулої середи в ратуші міста Вальсроде було відкрито незвичайну фотовиставку, яку залишив ковельський фотограф Максим Бурда (1997-2023). Після успішного закінчення навчання на журналіста, він певний час працював весільним та пейзажним фотографом. З початком російського загарбницького наступу Максим одразу вступив до підрозділів оборонних сил. Фотокамера була його постійним супутником, якою він фіксував зворушливі, дуже емоційні моменти і показував попри всю трагічність війни свою життєстверджуючу позицію.

Міхаель Хааке привіз цю виставку до Вальсроде. Останні десятиліття він не лише очолює організацію “Допомога дітям Ковеля/Волині”, але й підтримує постійний контакт з містом-партнером. На відкритті виставки він скористався можливістю і публічно висловив свою вдячність за неймовірну підтримку його діяльності. З відчутним жалем Міхаель коротко розповів про життя Максима Бурди, який належить до вже близько 50 дуже молодих чоловіків міста Ковеля, полеглих на війні. На жаль посмертно, після загибелі в бою під Бахмутом, стала реальністю велика мрія Максима – презентувати свої роботи більшій публіці. Знімки довоєнного часу та фотографії, зроблені ним як солдатом, виглядають ніби з двох різних світів – контраст, який навряд чи може бути сильнішим.

У жвавих дискусіях Міхаель Хааке розповів про ситуацію в країні. Повітряна тривога та відключення електроенергії стали частиною повсякденного життя ковельчан та решти українців. Але вони не хочуть дозволити війні зруйнувати їхнє життя і намагаються надалі жити настільки нормально, наскільки це можливо. Наприклад, перебої з електроенергією вже майже не вражають гостей ресторанів. Вони беруть мобільні телефони, вмикають ліхтарики та продовжують їсти. Здається, це єдиний спосіб, яким вони справляються з цією новою, але такою жахливою реальністю.

Мер міста Вальсроде Гельма Шпорінг подякувала Міхаелю Хааке за його велику залученість і сподівається, що виставка буде добре сприйнята, тому що війну не можна забувати. Світлини можна переглянути до кінця вересня в години роботи ратуші.

31 серпня 2023


Аудіо інтерв’ю на радіо про фотовиставку у Вальсроде


📌 Посилання на згадки з відкриття фотовиставки «НЕБЕСНИЙ ФОТОГРАФ» у Вальсроде