🎞️ Фото Максима у Державному аудіовізуальному архіві України

За місяць до загибелі, 26 січня 2023 року, Максим домовився з представницею архіву, Маринею Костюк, про передачу своїх фото, де зображені наслідки повномасштабної війни. Після загибелі Максима представниця архіву зв’язалася з Марією, аби закінчити почату вже раніше справу.

Частину світлин Максим встиг надіслати сам. Решту, після його загибелі, в архів передали кохана Марія та мама Ірина. У результаті, у квітні 2023 року на постійне зберігання до Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву України вдалося передати 208 воєнних фото Максима за усі 11 місяців його військової служби.

Передані фото будуть використані із культурно-просвітницькою та популяризаційною метою. Зокрема доступ до них матимуть дослідники, які вивчатимуть цей період, режисерам, які зможуть включити їх у свої документальні проєкти, а також всім організаціям, які створюватимуть виставкові композиції, презентації для лекцій або конференцій, також передані фото зможуть публікувати у ЗМІ та сайтах, тощо.

“Ці унікальні фотодокументи, виконані Максимом під час його перебування на захисті нашої країни, збережуть пам‘ять не лише про героїв-захисників України, а залишать нащадкам наочні приклади про побут, миті радості серед горя, свята під час бойових дій та інші події російсько-української війни. На жаль, Максим Бурда віддав своє життя за нашу Батьківщину та не зможе оповісти про всі події війни вголос, проте його фотографії розповідатимуть нашим сучасникам і нащадкам про боротьбу українського народу.

Ми щиро вдячні близьким Максима за передачу цих матеріалів до Національного архівного фонду. Архів має за честь можливість зберегти фотодокументи для української історії 🙏”

Костюк Марина Дмитрівна, представниця державного архіву України

📲 Допис у Фейсбуці про додавання фоторобіт Максима від Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву 28.04.2023

📲 Стаття про додавання фоторобіт Максима у Національний музей на сайті Суспільне Новини 10.05.2023

📲 Посилання на групову електронну виставку від Державного архіву, куди передали 208 фото Максима